Contact: andre.mottart@ugent.be
Fiche

Fiche
Cover/Afbeelding:
Titel: Bevroren kamers
Auteur: De Leeuw Jan
Thema(s): Identiteit
Familie
Humor
Dood
Genre(s): Adolescentenroman
Samenvatting: Jonas' moeder is dokter Linda, de gebrokenhartenspecialist. Ze beantwoordt brieven in de krant, en als ze geen goeie brieven krijgt, schrijft ze zelf wel. Jonas' vader was slager, tot op een dag de stoppen doorsloegen en hij in een psychatrisch ziekenhuis terechtkwam. Jonas zelf is een nuchtere, ietwat vreemde tiener die zich niet op zijn plaats voelt tussen andere mensen. Dan ontdekt hij zijn moeders dode lichaam naast een flesje lege pilletjes. Om zijn kleine zusje te sparen besluit hij haar lijk te verstoppen en te doen alsof er niets aan de hand is.
Extra: Taal en stijl
De taal is meestal niet moeilijk te begrijpen (met uitzondering van enkele filosofische passages) en beschrijft heel precies wat er gebeurt, zonder veel aandacht voor wat er in de personages omgaat. Dat wordt pas duidelijk wanneer ze met elkaar spreken, en dan nog worden hun beweegredenen niet uitgespeld. Dat vraagt aandacht van de lezer. Het verhaal danst op de slappe koord tussen morbide humor en diepe tragiek.

Structuur
Het grootste deel wordt chronologisch verteld, maar af en toe spreekt Jonas de lezer rechtstreeks toe, als verteller van het verhaal (hoewel hij dat strikt genomen niet is: het is een hij-verteller). In die passages maakt hij duidelijk dat wat de verwachtingen van de lezer ook zullen zijn, ze niet juist zijn. Niet is wat het lijkt.

Moeilijkheidsgraad
Eerder moeilijk: hoewel Bevroren kamers maar een dun boekje is, vraagt het heel wat van de lezer. Niet alles wordt uitgelegd en er is veel wat dat tussen de regels moet gelezen worden.

Vakoverschrijdend
Godsdienst / zedenleer: identiteit, schuld, liefde, dood
Aanbevolen leeftijd: Tweede graad
Eindtermen: geen
Fragment: